Hier vergroten: A A A A

Minder belasting betalen als oudere: vijf tips

Minder belasting betalen als oudere: vijf tips

AMSTERDAM - De belastingvoordeeltjes voor ouderen worden steeds minder. Met de geplande aflosboete staat het voordeel van de afgeloste woning al op de helling en de extra vrijstelling van vermogen is eerder al de nek omgedraaid. Toch valt er nog wel voordeel te behalen.

Hypotheek
Zoals gezegd komt het voordeel van een (grotendeels) afgeloste woning, de wet-Hillen, waarschijnlijk te vervallen. Maar voordat die ‘aflosboete’ er komt, kunnen mensen nog altijd profiteren van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Wie zijn huis flink heeft afgelost, profiteert niet meer van de hypotheekrenteaftrek. Om dat te compenseren krijgen zij nu nog korting op het eigenwoningforfait, het belastingtarief op het huis.

Schenken voor eigen voordeel
Heeft u veel vermogen en maakt u daar liever uw kinderen gelukkig mee dan dat u er belasting over betaalt? Dan kan schenken een manier zijn om de belastingdruk wat te verlagen en populairder te worden op familiefeesten. Als u zoveel vermogen heeft dat u in box 3 belasting betaalt kan dit interessant worden Dat kan belastingvrij: per kind mag u elk jaar opnieuw €5363 doneren zonder dat de fiscus erop inhoudt.

Bovendien mag u één keer een ’superschenking’ doen: €25.731 voor alle doelen, of zelfs €53.602 als het geld wordt gebruikt voor het financieren van een studie die meer kost van €20.000 per jaar.

En als klap op de vuurpijl is er nog de eenmalige schenking aan een kind van maximaal €100.800 voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis.

Wie bijvoorbeeld één keer een superschenking en vijftien jaar de reguliere schenking doet, hevelt ruim een ton over naar zijn kinderen zonder daar maar een cent belasting over te betalen. En dat scheelt aan het einde van de rit ook nog eens erfbelasting.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over belastingen, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DTF Nieuwsbrief.

Middelen
Wie zijn salaris inruilt voor een AOW-uitkering en pensioen, ziet zijn inkomen (fors) achteruitgaan. Het pensioen is immers vaak gebaseerd op het gemiddelde loon over de hele loopbaan, en dat ligt bijna altijd lager dan het laatstverdiende loon.

Daalt uw inkomen echt fors? Dan loont het misschien om middeling aan te vragen voor drie opeenvolgende belastingaangiftes. Zo dempt het magere jaar de belastingdruk van de vette jaren. Op de website van de Belastingdienst kunt u de details vinden.

Doe ook zeker een proefberekening om te zien of middeling voordelig voor u is. Let op: de middeling moet worden aangevraagd binnen 36 maanden nadat alle betrokken aangiften onherroepelijk zijn komen vast te staan.

Vrijwilligerswerk
Gepensioneerden en mensen die op latere leeftijd minder zijn gaan werken, hebben vaak meer tijd vrij om in de buurt voor een vereniging wat vrijwilligerswerk te doen. Wie dat voor een kleine vergoeding doet, hoeft hier geen belasting over te betalen. Dat gaat om een bedrag van maximaal €150 per maand of €1500 per jaar.

Werkbonus
De werkbonus kan over 2017 voor het laatst gebruikt worden. Dat kan als u geboren bent in 1953 en nog altijd werkt. Hoe hoog de werkbonus is hangt af van uw inkomen, dat in elk geval tussen €17.327 en €33.694 moet liggen. Uw werkgever heeft de werkbonus al verrekend op uw loonstrookje, maar soms zijn er kleine afwijkingen. Die worden dan bij de belastingaangifte rechtgezet. Vanaf de aangifte van volgend jaar vervalt de werkbonus.

 

Bron: Telegraaf, 21 maart 2018

Gepubliceerd op donderdag 12 april 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl