Hier vergroten: A A A A

Nooit te oud voor een nieuwe carrière

Nooit te oud voor een nieuwe carrière

Een notariskantoor mag een 57 jarige man die solliciteert naar de functie van startende kandidaat-notaris niet afwijzen omdat hij te oud is. Dat is een verboden onderscheid op grond van leeftijd, aldus oordeelde het College voor de Rechten van de Mens.

Tijdens de zitting ontkende de advocaat van het notariskantoor dat de man was afgewezen vanwege zijn leeftijd. Op basis van de brief en het cv had het notariskantoor vastgesteld dat de man moeilijk inpasbaar en 'kneedbaar' was in het juniorprofiel van de functie, gelet op zijn grote werkervaring en opleidingen.

Het is de bedoeling van het kantoor een kandidaat-notaris aan te nemen en deze op te leiden, zodat hij een van de notarissen zou kunnen opvolgen als deze met pensioen zou gaan. Het kantoor bestaat uit 4 notarissen, die boven de 50 jaar zijn. De sollicitant was 57 jaar oud en dus gezien zijn leeftijd was hij niet geschikt om een van de notarissen op te volgen bij pensionering.

Opvolging
Het College was niet overtuigd. De sollicitant had na zijn bachelor notarieel recht in 2006 twee jaar gewerkt als kandidaat-notaris. Na zijn Beroepsopleiding Notariaat in 2012 heeft hij niet meer in het notariaat gewerkt. Deze opleiding en geringe werkervaring in het notariaat past bij een kandidaat-notaris, ongeacht de leeftijd. Bij de afwijzing heeft daarom, zo meent het College, zijn leeftijd een rol gespeeld. Dit is een direct onderscheid op grond van leeftijd. Dat mag niet. Het doet er dan niet meer toe of er misschien ook andere redenen waren om hem af te wijzen.

Het opvolgingsargument vindt het College niet overtuigend, omdat er twee toegevoegd-notarissen op het kantoor werken die zijn geboren in 1978 en 1980 plus een kandidaat-notaris uit 1991. Er zijn dus voldoende potentiële opvolgers aanwezig.

 

Bron: Plusonline, 5 april 2019

 

 

Gepubliceerd op donderdag 11 april 2019

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl