Hier vergroten: A A A A

Zo geef je de paastak een tweede leven

Zo geef je de paastak een tweede leven

Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop.

Voordat een paastak geplant kan worden, moet er nog wel iets gebeuren. Paastakken bestaan volgens Naomi Hogervorst van Intratuin in twee soorten. ,,De eerste is een tak van de wilg, de andere van de hazelaar. En deze twee takken vragen om een andere aanpak.’’

De wilgentakken
,,De wilgentakken wortelen vaak al in de pot’’, zegt Hogervorst. Een andere optie is de wilgentak in het water zetten. Ook hovenier Jos Jonkers denkt dat het planten het best werkt met een wilgentak. Toch heeft niet iedere wilgentak het in zich om een boom te worden. ,,Wie een boompje wil planten, kan beter een jonge wilg kopen, dan heb je meer zekerheid. Van een paastak durf ik niet met zekerheid te zeggen dat het een boom wordt.” Een wilg kan, afhankelijk van de soort, maar liefst zes meter hoog worden.

De takken van de hazelaar
,,De takken van de hazelaar vragen om een andere aanpak’’, zegt Hogervorst. ,,Deze tak kun je laten wortelen door de tak te buigen en in aanraking te laten komen met vochtige grond. Als er eenmaal wortels aan zitten, kun je de tak doorknippen, waardoor die verder kan groeien.’’ De tak van de hazelaar kan uitgroeien tot een boom die zo’n drie meter hoog is.

Natuurmonumenten adviseert om een paastak te kiezen die sterk is en maximaal 20 centimeter lang. Als de tak wortels heeft gekregen, kan die voorzichtig in de tuin worden geplant. De tak vastmaken aan een stok kan voorkomen dat hij omvalt. Nu is het zaak om de tak af en toe wat water te geven en op te letten dat de grond niet uitdroogt. Daarna is het wachten tot de tak uitgroeit tot een boom.  

Takkenril
Zelfs als er onverhoopt geen wortels groeien uit de paastak, zijn er nog genoeg andere manieren om de tak een tweede leven te geven.

,,Wie heel veel paastakken bij elkaar heeft, kan hier een takkenril van maken’’, vertelt Jonkers. Dat is een soort houtwal, waarbij takken tussen een aantal paaltjes op elkaar worden gestapeld. ,,Het is goed voor de flora, maar voornamelijk voor de fauna in de tuin. Sommige vogels maken hier hun nestje in.’’ Een takkenril maken kan overigens ook prima met snoeiafval, dat op die manier ook een tweede leven krijgt. 

Voor iedereen die geen paaltjes wil slaan, adviseert hij een bladhoop. Hierbij worden al het snoeiafval en bijvoorbeeld de paastak achterin de tuin op een hoop gegooid. ,,Voor de dieren is zo'n bladhoop extra fijn. Daar kunnen ze zich lekker in verschuilen tijdens deze net-wel-en-net-niet-maanden.‘’


Bron: AD, 6 april 2021

Gepubliceerd op donderdag 8 april 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl