Hier vergroten: A A A A

De magie van een dag aan zee

De magie van een dag aan zee

Deze zomer gaan 3.000 ouderen met het Ouderenfonds naar het strand om een dag onbezorgd te genieten. Willem Schortinghuis van het Nationaal Ouderenfonds organiseert 50 stranduitjes. ”Het strand maakt herinneringen bij ouderen los.” Ontdek de magie van het strand door Willems ogen.

“De zilte geur, het geluid van de golven, het gevoel van zand onder je voeten, dat zijn zulke bijzondere sensaties. Je ziet vaak dat het herinneringen losmaakt en sterke emoties oproept bij mensen. Sommigen zijn al dertig jaar niet meer op het stand geweest, en denken terug aan toen ze daar voor het laatst met hun partner waren. Of ze weten van alles te vertellen over de stromingen of route van de schepen die ze zien. Zo’n dag aan het strand maakt je hoofd leeg, en mensen voelen zich vrij om ongedwongen te praten. Dát is de magie van de zee. Je ziet dat iedereen, inclusief de vrijwilligers, volop geniet.”

Genieten zonder zorgen
"Mijn taak bestaat uit het organiseren en coördineren van de uitjes en aansturen van de strandtenten en vrijwilligers. Ik zoek naar geschikte locaties en kijk daarbij altijd naar de behoeften van ouderen. Op de dag zelf zorgen onze ‘strandcoördinatoren’, een groep vaste vrijwilligers, voor het soepel verlopen van het uitje. Ouderen kunnen van het strand genieten zonder zich zorgen te maken over wat ze wel of niet kunnen.”

Blijvend contact
“De dagindeling van een stranduitje is in principe steeds hetzelfde. Maar in de praktijk is elke dag weer anders is, omdat er steeds weer andere mensen bij zijn. Uiteindelijk draait het daarom, de verhalen van de ouderen. Het effect van de stranduitjes blijkt trouwens vaak groter dan de dag zelf. Ik weet dat er veel nieuwe vriendschappen tussen deelnemers zijn ontstaan. Die verbinding met elkaar is mooi om te zien.”

Betere bereikbaarheid
“Onze stranduitjes hebben ook invloed op de strandtenten en omgeving. We zien dat we mensen aan het denken zetten over de toegankelijkheid van het strand. Soms betekent dat letterlijk het weghalen van drempels in strandtenten. Maar er is nu bijvoorbeeld ook een betonnen pad over het strand naar zee bij Kijkduin, zodat het water beter bereikbaar is voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.”

 

Bron: Ouderenfonds.nl, 12 juli 2018

Gepubliceerd op donderdag 16 augustus 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl