Hier vergroten: A A A A

Airco kopen: waar let je op?

Airco kopen: waar let je op?

Warme zomers zijn heerlijk, maar zorgen voor hoge temperaturen in huis. Een airco is een mogelijke oplossing. Overweeg je er een aan te schaffen? Onze bouwkundig specialist John Kersemakers weet waar je op moet letten.

Bij aanhoudende warmte is het lastig het binnenklimaat comfortabel te houden. Zeker nu we in coronatijd veel thuis zijn, is een aangename temperatuur in huis wel zo prettig. Voor veel mensen een reden een airco aan te schaffen. Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

Een aircosysteem werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast. Een koudemiddel circuleert, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Grofweg zijn er twee soorten airco’s: een vaste airco en een mobiele unit. Een aircooler is geen airco, maar een ventilator die verneveld water afgeeft.

Vaste airco
Een vaste airco heeft een binnen- en een buitenunit en kost tussen de €1500 en €3500. Vanaf de binnenunit loopt er een leiding door de muur of het dak richting de buitenunit. Deze buitenunit maakt lawaai. Vandaar dat de overheid heeft bepaald dat het geluid van de buitenunit niet meer dan 40 db mag zijn op de erfgrens met de buren. 

Om de capaciteit van de airco te bepalen, dus hoe groot de airco moet zijn om de ruimte te kunnen koelen, kun je de vuistregel 40 watt/m3 aanhouden. Een airco werkt het beste bij een temperatuurverschil van 5-8 graden (binnen/buiten). Op het label van de airco vind je informatie over het koelvermogen, het energieverbruik en het geluid van de binnen- en buitenunit. 

Omdat het koudemiddel dat door een airco stroomt zogenoemde F-gassen (sterke broeikasgassen) bevat, moet je een vaste airco door een gecertificeerde installateur laten installeren. Houd er ook rekening mee dat jaarlijks onderhoud nodig is, zoals het reinigen van de filters.

Mobiele airco
Wil je geen vaste airco, dan kun je kiezen voor een mobiele variant, te koop vanaf een paar honderd euro. Een mobiele unit is snel te plaatsen – dit kun je zelf doen - en heeft een directe afvoerslang naar buiten, bijvoorbeeld door een raam. Nadelen hiervan zijn het lawaai in huis en een hoog energieverbruik. Ook moet je regelmatig de bak met condenswater legen.

Zowel de mobiele als de vaste airco hebben dus voor- en nadelen. Hopelijk kun je met bovenstaande informatie de airco kiezen die het beste bij jou past!


Bron: Eigenhuis.nl, 28 juli 2020

%MCEPASTEBIN%

Gepubliceerd op donderdag 20 augustus 2020

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl