Hier vergroten: A A A A

Ozb iets omhoog, groot verschil tussen gemeentes

Ozb iets omhoog, groot verschil tussen gemeentes

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar gemiddeld met een relatief bescheiden 2,2 procent. Maar er zijn gigantische uitschieters. In de gemeente Cuijk komt er volgend jaar maar liefst 32 procent bij.

Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. Voor Cuijk is het al het tweede jaar op rij dat ze de lasten voor huizenbezitters flink omhoog gooien. Vorig jaar kwam er al 12 procent bij.

Ook de gemeenten Sittard-Geleen en Brunssum draaien mee in de absolute top van ozb-verhogers. Daar steeg de ozb met respectievelijk 22 en 21,5 procent.

De ozb, wat is dat ook alweer?
De ozb is een belasting die huiseigenaren moeten betalen aan de gemeente. Ieder jaar betaal je als huiseigenaar een klein percentage van je woningwaarde aan belasting. Toch loopt dat al snel in de papieren, omdat huizen doorgaans een paar ton kosten. Gemiddeld kost de ozb een huizenbezitter zo'n 300 euro per jaar.

Principieel onjuist
De Vereniging Eigen Huis is niet te spreken over de fikse verhogingen, zeker niet als die bedoeld zijn om een begrotingsgat te dichten. "De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken", aldus directeur belangenbehartiging Rob Mulder.

De VEH vreest dat gemeenten de komende jaren de kosten van de energietransitie wil afwikkelen op huiseigenaren. De club wil daarom dat de ozb helemaal wordt afgeschaft en wordt ingeruild voor een algemene 'ingezetenenheffing' die voor huurders en woningbezitters geldt.

Onder de norm
In ongeveer een kwart van de gemeenten stijgt de ozb met meer dan 3 procent, wat de landelijke norm is. Dat is gewoon legaal, maar de gemeentes hebben wel met het rijk afgesproken dat ze gemiddeld de ozb niet harder laten stijgen dan die norm.

Dat is dit jaar dus ook niet het geval. De stijging van de ozb in 2019 blijft volgens de VEH door de bank genomen zelfs onder de verwachte inflatie van 2,5 procent.

 

Bron: RTLZ, 6 december 2018

Gepubliceerd op donderdag 13 december 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl