Hier vergroten: A A A A

Zo beveiligt u uw huis tegen inbraak

Zo beveiligt u uw huis tegen inbraak

Jaarlijks is bij één op de 32 woningen sprake van een (poging tot) inbraak. Zorg dat úw huis geen zwakke plekken heeft!

Meer dan de de helft van de inbrekers (54 procent) kiest een deur om binnen te dringen. Alle reden dus om veel aandacht te besteden aan de beveiliging van uw buitendeuren.

Voordeur. Een goed beveiligde voordeur heeft drie goede scharnieren. Omdat de voordeur meestal naar binnen draait, zitten ook de scharnieren aan de binnenkant. Dat maakt een extra beveiliging van de scharnieren overbodig.

Kies liefst voor een meerpuntsslot met één of twee kwaliteitssterren. Bij een meerpuntsslot draait u met één sleutel op meer plaatsen in het slot: in het midden van de deur én pakweg een halve meter daarboven en daaronder. Het kozijn moet op die plaatsen metalen kommen hebben (ook wel sluitkommen genoemd).

De prijs van een meerpuntsslot, inclusief montage, is €500 à €600. Een goedkoper alternatief is één hoofdslot met minimaal twee sterren plaatsen. Ook kunt u een bestaand slot met één ster uitbreiden met een bijzetslot met één ster. Een bijzetslot is een slot dat kan worden bijgeplaatst wanneer het hoofdslot niet volledig aan de gestelde eisen voldoet.

Is uw bestaande hoofdslot niet goedgekeurd? Kies dan voor twee bijzetsloten met één ster of één bijzetslot met twee sterren. Natuurlijk zorgt u ook voor goede verlichting, want inbrekers staan nu eenmaal niet graag in de spotlights. Plaats bijvoorbeeld een lamp die aangaat als er iemand langskomt.

Achterdeur 
De achterkant van de woning is vaak aantrekkelijk voor inbrekers, zeker als ze in de beschutting van begroeiing of een schuurtje hun werk kunnen doen. Mede daardoor is het percentage inbraken aan de achterkant het hoogst: 60 procent. In tegenstelling tot de voordeur draait de achterdeur vaak naar buiten open en zitten de scharnieren aan de buitenkant. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren zijn te tikken, zijn dievenklauwen onmisbaar. Dit zijn metalen pennen die aan de scharnierkant uit de deur steken en bij het sluiten van de deur in metalen kommen in het kozijn vallen. Een alternatief is goedgekeurde scharnieren met veiligheidsnok (een soort ingebouwde dievenklauw) monteren.Net als voor de voordeur is voor de achterdeur een meerpuntsslot met één of twee sterren een prima optie. Verder gelden dezelfde alternatieven als voor de voordeur, als het totaal maar op minimaal twee sterren uitkomt. Kies net als bij de voordeur ook achter voor goede verlichting.

Dubbele terrasdeuren 
Deze vragen extra aandacht. Ouderwetse dubbele terrasdeuren hebben vaak een espagnoletsluiting: u duwt de hendel omhoog en beide deuren zwaaien open. Mooi, maar erg kwetsbaar.

Tegenwoordig moet een espagnoletsluiting beslist afsluitbaar zijn met een slot, liefst met twee sterren. De zwakke plek is hier de sluitkom. Zowel onder als boven moet die deugdelijk en goed gemonteerd zijn. Voor een goede beveiliging van dubbele terrasdeuren zijn veel variaties mogelijk, zoals een hoofdslot en bijzetslot met beide één ster of een meerpuntsslot met één of twee sterren. Net als bij andere buitendeuren geldt: zorg per deur voor drie goede scharnieren en zo nodig aparte dievenklauwen.

Een raam is een minder populaire toegangsweg dan een deur, maar toch nog 43 procent van het dievengilde kiest voor deze route. Reden om kritisch naar uw ramen te kijken.

Een raam dat naar buiten draait. Als zo’n raam ook nog makkelijk van buitenaf bereikbaar is (dus: op de begane grond of boven bij een dakterras of balkon) moet het twee goedgekeurde scharnieren hebben, óf twee gewone scharnieren aangevuld met dievenklauwen. Het raam moet afgesloten kunnen worden met een meerpuntsslot of espagnoletslot met één ster. Als de bestaande sluiting niet is goedgekeurd, is de beveiliging op niveau te brengen met twee bijzetsloten met beide één ster. U kunt ook kiezen voor twee hoofdsluitingen met beide één ster.

Een raam dat naar binnen draait. Bij deze ramen kunt u kiezen voor een iets lichtere beveiliging, omdat de scharnieren daar aan de binnenkant zitten.

Een draai-valraam 
Dergelijke ramen, die zowel kunnen opendraaien (om verticale scharnieren) als kantelen (om horizontale scharnieren), vragen om een aangepaste beveiliging. Een goedgekeurde geïntegreerde sluiting vergrendelt het raam zowel aan de bovenkant als zijkant. Ook hier zijn weer alternatieven mogelijk, waarvoor een goede scharnierbeveiliging de basis vormt. Om het raam af te sluiten, kunt u kiezen voor verschillende goedgekeurde sloten met één ster.

Een raam in de ventilatiestand 
Een kleine 7 procent van de inbrekers vindt zijn weg naar binnen door inklimmen, dus zonder een slot te forceren. Dit is simpel te voorkomen door een kierstandhouder te monteren, waardoor een raam niet verder open kan dan op een kier. Zorg ook dat het raam van buitenaf niet makkelijk te bereiken is via bijvoorbeeld een pergola, een in de tuin opgeslagen ladder of een vuilniscontainer.

Het bovenluikje is voor slanke en lenige inbrekers een extra mogelijkheid om binnen te komen. Slechts 3 procent speelt het klaar, maar ook deze acrobaten houden we liever buiten.

Een valraam (klapt naar binnen) of een klepraam (klapt naar buiten) 
Beveilig uw raampje aan de scharnierkant met ten minste twee dievenklauwen of twee goedgekeurde scharnieren. Neem aan de andere kant twee bijzetsloten van één ster of twee raamcombi’s om het luikje te vergrendelen. Een raamcombi is een sluiting voor ramen met twee functies: afsluiten én op een kier zetten.

Een alternatief voor scharnieren en sloten is een goedgekeurde doorklimbeveiliging met één ster; dat is een stang over de hele lengte van het luikje die de opening zelfs voor een slangenmens te klein maakt om doorheen te kruipen (de maximaal toegestane opening is 15 cm).

Ten slotte is dichtschroeven een optie als u het raam toch nooit gebruikt.

Een lichtkoepel in een plat dak 
Deze is vaak makkelijk bereikbaar en zonder extra maatregelen open te breken. Zeker als de koepel een ventilatiestand heeft, is een doorklimbeveiliging de veiligste optie. Dit hekwerk houdt iedere inbreker tegen.

En dit helpt ook tegen inbraak:

  • Voor een garagedeur, schuifpui, schuifraam en dakraam gelden specifieke beveiligingseisen.
  • Laat u hierover goed voorlichten door een erkend PKVW-bedrijf (Politiekeurmerk Veilig Wonen). Raadpleeg het Centrum voor Beveiliging en Veiligheid (0900-235 75 89, €0,50 pm) of kijk op www.politiekeurmerk.nl.
  • Sluit deuren en ramen ook als u eventjes weggaat, want de meeste inbraken gebeuren overdag.
  • Een hond heeft een goede afschrikkende werking, net als een zichtbaar inbraakalarm.
  • Snoei de heg en houd struiken klein. Inbrekers zijn liefhebbers van weelderige tuinen, waar de begroeiing het zicht op hun duistere praktijken ontneemt.
  • Een auto op de oprit is een mooi bewijs dat er iemand thuis is. U kent vast wel iemand die van deze gratis parkeerplaats gebruik wil maken tijdens uw (langdurige) afwezigheid.
  • Zorg dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn van buitenaf.
  • Laat binnen licht branden als u weg bent, bijvoorbeeld met behulp van een schakelklok.
  • Vraag het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan. Het keurmerk geeft recht op een sticker, die op zich al een preventieve werking heeft, en op een certificaat waarmee u korting kunt bedingen op de inboedelverzekering. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat de kans op inbraak met 95 procent afneemt. Vraag het keurmerk aan via de plaatselijke politie ( 0900-8844, €0,30 p/m) of kijk op www.politiekeurmerk.nl.

Bron: Plusonline, 5 december 2018

Gepubliceerd op donderdag 13 december 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl