Hier vergroten: A A A A

Kiezen voor een minder bekende zorgverzekering helpt je honderden euro's besparen

Kiezen voor een minder bekende zorgverzekering helpt je honderden euro's besparen

Verschillende aanbieders van de basiszorgverzekering bieden dezelfde dekking, maar de één is goedkoper dan de ander. Het komt zelfs voor dat je binnen hetzelfde moederbedrijf over kunt stappen naar een voordeliger merk. Daar zit vast een addertje onder het gras zou je denken, maar niets is minder waar. 

Door slim te kijken naar welke service je van je verzekeraar verlangt, kun je flink besparen. ,,Als je als stel overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk scheelt dat tot wel 389 euro per jaar”, vertelt Jochum Veerman van vergelijkingswebsite Independer. ,,En als je premie betaalt voor je hele gezin met kinderen die ouder zijn dan 18 jaar, loopt dat bedrag al helemaal op.”

Dezelfde dekking
Als je overstapt naar een onbekend merk, hoef je niet in te leveren op de kwaliteit van de zorg. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk door de overheid bepaald en is dus overal hetzelfde. ,,VGZ, Menzis, Zilveren Kruis en CZ zijn de grote vier verzekeraars in Nederland en die hebben onder hun paraplu verschillende merken hangen”, legt Veerman uit. ,,De dekking blijft hetzelfde en dat is het belangrijkste.”

Wat wel kan verschillen is bijvoorbeeld de service die je krijgt, vertelt Suzanne Lowik, zorgexpert van Pricewise. ,,Je kunt dan bijvoorbeeld alleen online declareren of je medicijnen online bestellen en thuis laten bezorgen. Dat is natuurlijk prima als je hier goed mee om kunt gaan, maar als je het fijn vindt om telefonisch contact te hebben dan moet je hier wel op letten.” Veerman is het hiermee eens. ,,Dat is de deal die je eigenlijk maakt, je betaalt minder premie doordat je iets minder service krijgt.”

Persoonlijk versus online
Het prijsverschil zit ’m dus vaak in factoren die niets met de zorg zelf te maken hebben. Zo bespaar je bijvoorbeeld 16,20 euro per maand als je in plaats van de Basis Zeker Zilveren Kruis-zorgverzekering, kiest voor het online zusje Zilveren Kruis ZieZo.

,,Het persoonlijke contact is het grote verschil tussen de twee verzekeringen”, vertelt een woordvoerder van Zilveren Kruis. ,,En dat je bij ZieZo alles online regelt, van het afsluiten van de verzekering tot het bestellen van hulpmiddelen. De aangesloten zorgverleners zijn bij beiden verder gewoon hetzelfde.”

Dit komt uiteindelijk neer op een besparing van 194,40 euro per persoon per jaar als je overstapt naar een minder bekend merk. ,,Doordat het zo’n minimaal verschil is tussen de bekende en minder bekende merken is het eigenlijk heel slim om die stap te zetten", aldus Veerman. ,,Het is gewoon zonde als je dit niet weet.”

Om de vergelijkingen eerlijk te houden kijken we in dit artikel specifiek naar natura basiszorgverzekeringen.

Dit is de meest populaire zorgverzekering, waarbij je bij veel gecontracteerde zorgverleners terecht kunt. We hebben opzettelijk restitutie- en budget natura zorgverzekeringen buiten beschouwing gelaten, omdat de werking hiervan anders is.

Een restitutieverzekering is de duurste optie die er is, waarbij je profiteert van vrije zorg. Een natura budget zorgverzekering is dan weer erg voordelig, maar je levert hier wel fors in op het aanbod van de zorg die je verzekerd krijgt.

Experts van vergelijkingssites Pricewise en Independer geven tips om te besparen op je natura basiszorgverzekering.

1. Kijk goed naar de goedkopere merken van de bekende verzekeraars. Voor de grote vier verzekeraars zijn dat Bewuzt (VGZ), Anderzorg (Menzis), Zilveren Kruis ZieZo (Zilveren Kruis) en Just (CZ). Hiermee kun je respectievelijk 120 euro, 168 euro, 194,40 euro en 136,80 euro per persoon per jaar besparen als je van het bekende naar het minder bekende merk switcht.

2. Bepaal welke service je belangrijk vindt. Gaat je voorkeur uit naar persoonlijk en telefonisch contact? Onderzoek dan of dit mogelijk is of dat je verzekeraar enkel online hulp aanbiedt.

3. Vind je het belangrijk om een polisblad thuisgestuurd te krijgen? Ga dan na of dit tot de mogelijkheden behoort.

4. Check of de ziekenhuizen bij jou in de buurt gecontracteerd zijn. Mogelijk is dat voor 2021 nu nog niet bekend.

5. Is het voor jou belangrijk welke hulpmiddelenzorgleveranciers gecontracteerd zijn? Ga na of het minder bekende merk hier aan je behoeften voldoet.

6. Ben je van plan om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan? Onderzoek welk percentage daarvoor vergoed wordt door je verzekeraar. Just van CZ vergoedt bijvoorbeeld 60 procent bij niet gecontracteerde zorg, waar dit bij het bekendere CZ Zorgbewustpolis 70 procent is.

7.  Wil je je collectief laten verzekeren via je werkgever? Vraag na of dit bij het onbekende merk ook een optie is.


Bron: AD, 29 november 2020

Gepubliceerd op donderdag 3 december 2020

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl