Hier vergroten: A A A A

Wel of geen bezwaar maken tegen WOZ-waarde?

Wel of geen bezwaar maken tegen WOZ-waarde?

Vorige week hebben wij het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen ontvangen met daarin de nieuwe WOZ-waarde. Deze waarde is enorm veel hoger dan vorig jaar. Wij vroegen ons af of het - gezien de stijgende huizenprijzen het afgelopen jaar - zinvol kan zijn om hier toch bezwaar tegen aan te tekenen?

Veel huizenbezitters hebben net als u de nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente ontvangen of zullen deze binnenkort in de brievenbus krijgen. En zoals u al aangeeft: de woningprijzen zijn inderdaad gestegen en inmiddels is bekend dat ook de WOZ-waarde van woningen dit jaar gemiddeld met 6-8% zijn gestegen.

Dit hoeft echter geen reden te zijn om het er maar bij te laten. Zeker, omdat voor verschillende belastingen aangesloten wordt bij de WOZ-waarde (denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting en eventuele erf- en schenkbelasting) kan het verstandig zijn om de waarde nog eens goed tegen het licht te houden. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld op de site WOZ-waardeloket bekijken wat de WOZ-waarde is van  (soortgelijke) huizen bij u in de beurt. Ook kunt u uw WOZ-waarde vergelijken met verkoopprijzen van soortgelijke huizen in de buurt; dit kan bijvoorbeeld via kadaster.nl.

Als uw conclusie is en  blijft dat uw woning inderdaad te hoog getaxeerd lijkt, kunt u er allereerst een telefoontje aan wagen. Bij sommige gemeenten blijkt dit al voldoende om de WOZ-waarde bijgesteld te krijgen. Lukt dit niet, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Doe dit wel op tijd, namelijk binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking. Geef hierin duidelijk aan waarom u het niet eens bent met de vastgestelde waarde en onderbouw dit zo veel mogelijk (met foto’s  of ander bewijsmateriaal). Vermeld daarbij ook wat volgens u de WOZ-waarde wel zou moeten zijn.

N.B. Er kunnen overigens ook redenen zijn om niets te doen. Zo geeft een hogere WOZ-waarde voor potentiële kopers vaak een indicatie van de marktwaarde. Als u dus van plan bent om binnenkort te verkopen, zou het een argument kunnen zijn om het zo te laten. Ook als u een tweede hypotheek wilt afsluiten of de rente wilt proberen te verlagen kan juist een hogere WOZ-waarde in uw voordeel uitpakken richting de banken.


Bron: PlusOnline, 22 februari 2021

Gepubliceerd op donderdag 25 februari 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl