Hier vergroten: A A A A

Groot onderzoek naar leefomgeving in de stad

Groot onderzoek naar leefomgeving in de stad

Dertien instituten, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam, gaan onderzoeken welke leefomgeving in de stad het prettigst is voor senioren. Het Erasmus MC coördineert de Europese-Amerikaanse-Canadese studie, die Mindmap heet. Tienduizenden ouderen uit onder meer Eindhoven, Amsterdam, Hamburg, Parijs en Turijn doen mee.

De Europese Unie heeft voor het project  5,7 miljoen euro beschikbaar gesteld, via Horizon 2020. De stad staat in de studie centraal, omdat bijna driekwart van de Europese ouderen daar woont. Het bijzondere aan het onderzoek, zegt projectleider dr. Frank van Lenthe van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, is dat de leefomgevingen van diverse steden worden vergeleken. Doorgaans beperken dit soort studies zich tot één stad.

Gemeten wordt de ‘mentale gezondheid’, waardoor ouderen mogelijkheden kunnen benutten en kunnen deelnemen aan de samenleving. De stad oefent hier invloed op uit. Neem een groene omgeving: parken en groenstroken nodigen ouderen uit tot wandelen, maar kunnen ook als onveilig worden ervaren als daar jongeren rondhangen. En leidt bijvoorbeeld overlast die senioren ervaren tot een hogere bloeddruk? Ook dat gaan de wetenschappers uitzoeken.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is op zoek naar age-friendly cities, zegt Van Lenthe. De stad voor ouderen via slimme ingrepen aantrekkelijk maken, helpt depressie en andere oorzaken van mentale ongezondheid bij hen te voorkomen.


Bron: Ouderenjournaal

Gepubliceerd op dinsdag 19 januari 2016

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl