Hier vergroten: A A A A

Studenten gaan samenwonen met eenzame ouderen

Studenten gaan samenwonen met eenzame ouderen

Ongeveer tien zorginstellingen in Nederland hebben studenten in hun verpleeghuizen wonen, om het leven van de oudere bewoners gemakkelijker te maken.

Vriendschap

Humanitas begon er vijf jaar geleden al mee: het aanbieden van gratis woonruimtes aan studenten, met als voorwaarde dat zij het leven van de oudere medebewoners veraangenamen. Op één locatie in Deventer wonen inmiddels zes studenten. Sommigen hebben een goede relatie met hun oudere medebewoners. "Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap", zegt een bewoner. "We gaan heel leuk met elkaar om."

Vluchtelingen

Ook organisaties die woonruimte bieden aan psychiatrische patiënten of statushouders zijn sinds kort begonnen met het huisvesten van studenten. Binnenkort gaan studenten in Utrecht samenwonen met vluchtelingen.

Internationaal bezoek

Het idee van Humanitas krijgt nu ook internationale aandacht. Zo komt een Amerikaans onderzoeker binnenkort op bezoek in Nederland om te kijken hoe het initiatief is vormgegeven in de praktijk. Daarnaast gaat Humanitas-directeur Gea Sijpkes samen met een Britse hoogleraar een handleiding voor andere landen, die ook bereid zijn om dit soort woonvormen in te voeren.

Er worden steeds meer nieuwe woonvormen voor 50-plussers geïntroduceerd.

 

Bron: Nationale Zorggids en PlusOnline, 9 januari 2016

Gepubliceerd op maandag 16 januari 2017

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl