Hier vergroten: A A A A

Hypotheekrente in rustiger vaarwater (verwachting)

Hypotheekrente in rustiger vaarwater (verwachting)

Op een aantal kleine verhogingen en verlagingen na, is de hypotheekrente de afgelopen weken nagenoeg gelijk gebleven. Hoe ontwikkelt de rente deze zomer?

ECB zorgt voor rust op de financiële markten
Na een aantal intensieve maanden, kijkt iedereen uit naar een ontspannen zomer. Dit lijkt ook op te gaan voor de hypotheekmarkt. Na een periode van rentestijgingen waarin huizenbezitters massaal hun hypotheek oversloten, komt de hypotheekrente in rustiger vaarwater.
Dit heeft onder andere te maken met steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Door de toegenomen onzekerheid door de coronacrisis liepen de rentes in maart en april snel op. Ook steeg de vraag naar geld van overheden om bedrijven overeind te houden en burgers te ondersteunen.
Om aan deze toegenomen vraag naar geld te voldoen en leningen betaalbaar te houden, kwam de ECB met een steunfonds van 1 biljoen euro. Daar kwam afgelopen maand nog eens 600 miljard euro bij. De centrale bank heeft aangegeven minimaal tot juni 2021 geld in de economie te pompen door obligaties op te kopen.
Daarnaast onderhandelen Europese overheden over een EU-herstelfonds om elkaar financieel te ondersteunen.

Hypotheekrente verwachting zomer 2020
Deze steunmaatregelen lijken het gewenste effect te hebben. Beleggers krijgen vertrouwen, wat terug te zien is in stijgende aandelenkoersen. Ook de kapitaalmarktrente is gestabiliseerd. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.
Als de situatie op de financiële markten stabiel blijft, verwachten we dat de hypotheekrente deze zomer op het huidige niveau blijft. U heeft dus nog even om te profiteren van de (nog altijd) lage rentestand.

Hierdoor kan de rente weer gaan stijgen
Een aantal ontwikkelingen kunnen deze relatieve rust verstoren. Banken kunnen de marges op de hypotheekrente laten oplopen als risico’s toenemen, bijvoorbeeld door een sterk stijgende werkloosheid. Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft het vorige opkoopprogramma van de ECB als ondeugdelijk aangemerkt. Dit kan gevolgen hebben voor de corona-aanpak van de centrale bank.  Door de coronacrisis is er minder aandacht voor de Brexit. Op 1 juli verliep echter de mogelijkheid om de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk  te verlengen. Dit betekent dat de Britten op 31 december vertrekken uit de unie, met of zonder handelsakkoord.


Bron: PlusOnline, 3 juli 2020

Gepubliceerd op donderdag 30 juli 2020

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl