Hier vergroten: A A A A

Zonnebrandsprays bieden niet beloofde bescherming

Zonnebrandsprays bieden niet beloofde bescherming

Een op de vijf zonnebrandsprays met factor 30 werkt niet goed tegen verbranding. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond maandag.

De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv-straling, het gebruiksgemak en het etiket van vijftien zonnebrandsprays.

Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden de aanwezigheid van specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel.

Voor kinderen worden sprays zonder parfum aangeraden, vanwege de gevoeligheid van de huid. Vision en Aptonia zijn onder de parfumlozen het best uit de test gekomen.

De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays, en werden daarom uitgesloten van de test.

Werking
Zonnebrand wordt gebruikt als bescherming tegen uv-straling. Dit komt voort uit zonlicht en de zonnebank. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogeheten uv-A- en uv-B-straling.

Uv-A-straling leidt tot huidveroudering en wordt beschouwd als belangrijkste veroorzaker van zonneallergie. Uv-B-straling zorgt voor het verbranden van de huid en het aanmaken van vitamine D. Volgens De Consumentenbond vergroten beide typen straling de kans op huidkanker.

De beschermingsfactor van de zonnebrandcrème wordt aangegeven door de SPF-factor. De factor zegt alleen iets over de bescherming tegen uv-B-straling. Sommige zonnebrandcrèmes bieden uv-A-bescherming aan, maar lang niet allemaal. Dit staat vaak expliciet op de verpakking.

 

Bron: Nu.nl, 28 mei 2018

Gepubliceerd op donderdag 14 juni 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl