Hier vergroten: A A A A

Zo kom je van het schadelijke stuifmeel op je auto af

Zo kom je van het schadelijke stuifmeel op je auto af

Het zomerse weer heeft als nadeel dat er veel pollen in de lucht zitten en al dat stuifmeel blijft graag plakken. Op auto’s laat het een laagje achter dat niet gemakkelijk te verwijderen is. Bij het schoonmaken zijn er een paar zaken waar je op moet letten.

Stuifmeel is lang niet zo agressief als vogelpoep. Maar als je te lang wacht met wassen, kun je toch de lak beschadigen. Als het enige tijd regent worden auto’s redelijk grondig ontdaan van stuifmeel, maar daar kun je beter niet op wachten. Het beste is om je auto minstens om de veertien dagen te wassen, zo adviseert het Duitse keuringsinstituut TÜV.

Zomerruitenreiniger
Het stuifmeel zelf is niet schadelijk voor de lak, maar als het zich vermengt met zand of stof, kunnen er kleine krasjes ontstaan wanneer je de auto met een spons poetst, omdat het dan schuurt. Het stuifmeel moet daarom met een hogedrukreiniger worden verwijderd. Daarbij moet de spuitmond minimaal 30 centimeter van de auto verwijderd zijn om mogelijke schade te voorkomen. 

Wanneer de auto in de was wordt gezet na het wassen, kan stuifmeel zich ook minder goed hechten aan de lak. Ook is het belangrijk om in plaats van antivries een zomerruitenreiniger te gebruiken. Anders ontstaat er samen met het stuifmeel een mengsel dat nog moeilijker van de voorruit te verwijderen is. Naast pollen kunnen andere harsachtige stoffen zoals honingdauw hardnekkiger aan de lak hechten. Vooral bij hogere temperaturen kunnen de vlekken hierdoor bijzonder moeilijk te verwijderen zijn. 

Vogelpoep
Ook vogelpoep is zeer schadelijk voor je autolak. Door de uitwerpselen week te maken, veeg je ze gemakkelijk van de lak, ook na vele uren zonlicht. Dat doe je door water op de vogelpoep te gieten en er vervolgens een paar dubbelgevouwen krantenpagina’s overheen te leggen. Die krant overgiet je vervolgens ook rijkelijk met water, waarna het geheel een minuut of twintig moet intrekken. Vervolgens verwijder je de krant en wrijf je de weke uitwerpselen weg met een droge doek.

Naast vogelpoep zijn ook dode insecten funest voor je lak. Die kunnen eveneens met deze methode worden verwijderd. Wanneer je je autolak regelmatig goed in de was zet, wordt de lak minder snel aangetast door vogelpoep, hars en dode insecten, maar dat neemt niet weg dat je deze boosdoeners toch zo snel mogelijk moet verwijderen om permanente schade te voorkomen.


Bron: AD, 2 juni 2021

Gepubliceerd op donderdag 10 juni 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl