Hier vergroten: A A A A

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Ruim 71% van de 60-plussers heeft zijn woning niet aangepast om daar onbezorgd oud te kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken (ZWW) onder ruim 1200 zelfstandig wonende ouderen.  

Van de 70- en 75-plussers neemt 60% geen maatregelen. Ze vinden het nog te vroeg (37%), geven aanpassingen geen prioriteit (37%)  of zijn onwetend over de mogelijkheden (9%).

Zo’n 40% van de 60-plussers denkt dat aanpassingen aan het huis op termijn nodig zijn. ‘Dat je nu nog kunt gaan en staan waar je wilt, is over een paar jaar misschien niet vanzelfsprekend meer’, zegt Coen Staal, woordvoerder van de stichting Zilver Wonen Weken. ‘ En je kunt niet verwachten dat de overheid of je naaste het tegen die tijd wel even voor je regelt.’

Drempelverlagers
Eenvoudige maatregelen die senioren zelf kunnen nemen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van drempelverlagers, handgrepen op het toilet en een anti-slipvloer in de badkamer. Meer ingrijpende mogelijkheden zijn een traplift of het gebruik van domotica (huisautomatisering).

Stichting Zilver Wonen Weken
Stichting Zilver Wonen Weken is een initiatief van de overheid, ouderenbond ANBO en het bedrijfsleven en opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.

In het maartnummer van Eigen Huis Magazine, leest u meer over het toekomstbestendig maken van woningen.

Bron: Vereniging Eigen Huis, 29 februari 2016

Gepubliceerd op maandag 14 maart 2016

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl