Hier vergroten: A A A A

Grote concurrentie op de energiemarkt

Grote concurrentie op de energiemarkt

In Nederland zijn veertig energieleveranciers met een landelijk bereik actief. De concurrentie tussen deze bedrijven neemt toe door de opkomst van prijsvechters en de komst van honderd procent groene leveranciers, vaak met stroom van eigen bodem. Hierdoor is er een sterke concurrentiestrijd die gevoerd wordt met vooral welkomstkortingen en actietarieven, maar ook met slimme thermostaten en cadeaus.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. In 2017 liepen welkomstkortingen op tot 350 euro en een huishouden kon bij een overstap gemiddeld 253 euro besparen op het energiecontract. De voordeligste leveranciers van 2016 waren Oxxio, Greenchoice en E.ON. Pricewise constateert ook dat de service de afgelopen jaren is verbeterd. De beste tien energiebedrijven krijgen een cijfer tussen de 7,7 en 8,5 voor service. Grote energiereuzen als Nuon en Eneco krijgen met 7,7 een relatief hoog cijfer.

Overstappen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) becijferde dat een consument met een contract voor onbepaalde tijd en een variabel tarief bij een overstap in september 2017 tot 452 euro per jaar kon besparen. Volgens de ACM is prijs ook de belangrijkste reden (78 procent) dat consumenten switchen van energieleverancier. De tweede overstapreden, met 16 procent, is de keuze voor duurzame stroom. Andere overstapredenen zijn cadeaus (veertien procent), speciale diensten (negen procent) en service (acht procent). Op dit moment is 29 procent van de consumenten nog nooit overgestapt, aldus de ACM. Een jaar eerder was dat 31 procent. Afgelopen jaar zijn ongeveer 1,2 miljoen huishoudens overgestapt.

 

Bron: Plusonline, 7 maart 2018

Gepubliceerd op donderdag 15 maart 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl