Hier vergroten: A A A A

Geen kosten meer voor wie van het gas af wil

Geen kosten meer voor wie van het gas af wil

Wie de gasaansluiting in zijn huis laat verwijderen, hoeft daar niet meer voor te betalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten. In november was er al een tijdelijke regeling ingesteld waardoor particulieren niet meer hoefden te betalen.

De rekening van de netbeheerder was een flinke domper voor huiseigenaren die aan de gasloze ambitie van het kabinet wilden voldoen en hun aansluiting wilden laten verwijderen. Zij kregen dan een rekening van een paar honderd euro voor de werkzaamheden.

Verrekenen
Netbeheerders mogen vanaf maandag van de ACM de kosten van het verwijderen van gasaansluitingen, verrekenen met de periodieke aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven op het gasnet.

Het gaat alleen om verwijderkosten voor individuele kleinverbruikers. Dit zijn aansluitingen die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaten. Het gemiddelde gasverbruik voor een Nederlands huishouden is ongeveer 1500 m3 per jaar.

Wie van zijn gasaansluiting af wil, kan een verzoek indienen via mijnaansluiting.nl.

Rechtszaak
In augustus won een man een rechtszaak van netbeheerder Rendo, die zijn gasaansluiting had verwijderd en hem daarvoor een rekening van bijna €400 had gestuurd.

Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor de ’groene pioniers’ die kiezen voor gasloos.

De man had weliswaar zijn aansluit- en transportovereenkomst voor gas opgezegd en laten weten nooit meer gebruik te maken van de gasaansluiting, maar hij had niet verzocht om verwijdering ervan. Dus mocht hij daar ook geen rekening voor krijgen, oordeelde de rechter.


Bron: De Telegraaf, 1 maart 2021

Gepubliceerd op donderdag 18 maart 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl