Hier vergroten: A A A A

Moeite met het onthouden van namen? Deze trucjes helpen u wellicht.

Moeite met het onthouden van namen? Deze trucjes helpen u wellicht.

Jong en oud, iedereen kan er last van hebben; iemand heeft zich zojuist voorgesteld maar u bent de naam direct alweer vergeten. Wat kunt u doen om die namen wel te onthouden

Zenuwen
Namen worden vaak vergeten tijdens een eerste ontmoeting met een nieuw persoon. Op dat soort momenten kunnen zenuwen ervoor zorgen dat u wat meer met uw eigen voorkomen bezig bent, dan met echt luisteren. Daardoor neemt u de nieuwe naam niet in u op. Dit kunt u echter oplossen door bewuster te gaan luisteren, ook in nieuwe, soms spannende situaties.

Naam herhalen
Wanneer u de naam eenmaal hebt gehoord is het zaak om deze te onthouden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de naam simpelweg te herhalen. Door de nieuwe naam zelf ook enkele keren uit te spreken zal het brein de naam sneller onthouden. Probeer het echter niet te forceren door een persoon te vaak bij zijn of haar naam te noemen, dat kan onnatuurlijk overkomen.

Gebruik al uw zintuigen
Een ander trucje is het gebruiken van meer zintuigen dan enkel uw oren. Hoe meer zintuigen u gebruikt bij een nieuwe ontmoeting, hoe groter de kans dat u zich de volgende keer herinnert hoe de persoon in kwestie heet. Kijk uw gesprekspartner bijvoorbeeld aan in de ogen en let op de uiterlijke kenmerken en het gedrag van de persoon. Deze kenmerken worden in uw hoofd vervolgens aan elkaar en ook aan de naam gekoppeld, waardoor het onthouden in veel gevallen makkelijker zal gaan. Werkt dat niet echt? Dan kunt u ook associaties maken door in uw hoofd een plaatje te bedenken dat bij de nieuwe naam past of door ezelsbruggetjes te verzinnen als u meerdere mensen kent met dezelfde naam.

Daarnaast is het natuurlijk nog altijd geen groot probleem als u een naam niet direct bij de eerste ontmoeting onthoudt, dat overkomt iedereen weleens. Maar handig is het wel, om namen snel te kunnen onthouden.


Bron: MAX Vandaag, 3 maart 2021

Gepubliceerd op donderdag 18 maart 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl