Hier vergroten: A A A A

Senioren steviger in het zadel met fietscursus e-bike

Senioren steviger in het zadel met fietscursus e-bike

Een groepje van twintig tot dertig ouderen slalomt tussen pylonnetjes door op een oefenterrein in Zeist. Ze leren om te gaan met hun e-bike. Geen overbodige luxe, want vandaag werd bekend dat het aantal fietsers dat vorig jaar omkwam bij een ongeluk is toegenomen. Bij ruim een kwart van die 206 dodelijke fietsongelukken reed het slachtoffer op een elektrische fiets. En ruim driekwart van die slachtoffers was een 65-plusser.

"Je moet weer opnieuw leren fietsen, want dit is heel anders dan gewoon fietsen", zegt een 85-jarige deelnemer aan de cursus van de Fietsersbond. "Het gaat veel sneller, dus je moet ook veel meer alert zijn op wat er om je heen gebeurt", zegt een ander.

Daar is de cursusleider het mee eens. "De e-bike kan sneller. Je moet dus oppassen dat je niet te hard gaat." Daarnaast, zo legt hij uit, is de e-bike zwaarder vanwege de accu en de motor, "dus heb je meer moeite met de balans".

"Zorg dat je met je voeten op de grond komt terwijl je op je zadel zit en zet hem als je wegrijdt in zijn laagste stand", geeft hij als tip mee. Op de cursus doen de deelnemers verschillende vaardigheidsoefeningen, zoals slalommen, linksaf slaan en een noodstop maken. Ook worden nieuwe verkeersregels en verkeersborden doorgenomen. "Voor veel mensen is het heel lang geleden dat ze de verkeersregels leerden en in de tussentijd is er wel iets veranderd."

'Niet gevaarlijk hoor'
De Fietsersbond geeft deze cursus voor senioren in de zomerperiode wekelijks. In Zeist is een flink aantal belangstellenden komen opdagen. Toch vinden de meeste cursisten niet dat het fietsen op een e-bike gevaarlijk is. Wat ze er vooral aan waarderen is dat je met de fiets met hulpmotor op een ontspannen manier lange afstanden kan overbruggen.

Maar ze zijn ook een beetje eigenwijs, want een deel van de aanwijzingen van de cursusleider slaan ze gewoon in de wind. "Ik heb nu geleerd dat je op een lagere snelheid moet beginnen, maar ik begin altijd op stand zes of zeven en tot nu toe heb ik daar nooit problemen mee gehad", zegt de 81-jarige Gilbert. Hij is duidelijk ook niet van plan om daar verandering in te brengen. Ook de 78-jarige Eva vindt de lage beginstand maar niks. "Ik heb hem nu op drie gezet, dan ga je sneller. Nee, dat is niet gevaarlijk hoor!"

 

Bron: NOS, 25 april 2018

Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl