Hier vergroten: A A A A

Half Nederland kent energielabel eigen huis niet

Half Nederland kent energielabel eigen huis niet

Ruim de helft van de Nederlanders heeft geen idee of hun huis een A- of een G-label heeft. Wie wel goed op de hoogte is én de juiste maatregelen neemt, kan veel besparen.

Het gebrek aan kennis over het energielabel is het grootst in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dat blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond vorige maand in opdracht van Nuon onder ruim 2800 Nederlanders heeft gehouden. In Gelderland, Overijssel en Flevoland kennen huurders en huizenbezitters hun energielabel het best.

A-label is het zuinigst
Woningen met een groen A-label zijn het zuinigst van allemaal. Ze zijn gemiddeld een kwart zuiniger dan huizen met een rood G-label. Op jaarbasis scheelt dat al snel zo’n 300 euro. Wie slim is, controleert of het voorlopige energielabel dat de overheid begin 2015 heeft afgegeven klopt.

Dit loont vooral de moeite voor wie verkoopplannen heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat woningen met een goed label sneller worden verkocht dan huizen met een slecht label. Bovendien is bij verkoop een definitief label verplicht, anders moet de verkoper een boete betalen.

Huurprijs gekoppeld aan energielabel
Ook voor huurhuizen is het interessant het energielabel te controleren. Sinds dit jaar is de huurprijs aan het label gekoppeld. Voor huizen met een goed energielabel mag de verhuurder een hogere prijs vragen dan voor huizen met een slecht label.

De energierekening is natuurlijk nog een heel goede reden om te weten hoe een huis scoort. In een paar stappen kan een woning een stuk energiezuiniger worden en dat scheelt flink in de portemonnee. Vooral gevel-, dak- en vloerisolatie, dubbel glas en een goede Hr-ketel leveren een grote besparing op. Ook zonnepanelen dragen bij aan een lagere energierekening en een goed energielabel.

 

bron: Nu.nl, 12 november 2015

Gepubliceerd op dinsdag 17 november 2015

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl