Hier vergroten: A A A A

Kinderen lezen vooral dankzij opa’s en oma’s!

Kinderen lezen vooral dankzij opa’s en oma’s!

Zelf werden ze nauwelijks voorgelezen, maar de senioren van nu lazen hun eigen kinderen en kleinkinderen wel veel voor. En wat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder ruim 500 senioren? De liefde voor het geschreven woord wordt van generatie op generatie doorgegeven. 

Senioren die van lezen houden, hebben kinderen en kleinkinderen die ook van lezen houden. Tegenwoordig leest 55% van de huidige opa's en oma's voor aan hun kleinkinderen, terwijl dat in hun tijd door hun eigen ouders - overgrootouders van de huidige kleinkinderen - maar in 4% van de gevallen gedaan werd. Het aantal voorleesmomenten is gedurende drie generaties verveertienvoudigd! Waar slechts 2 op de 10 van de huidige generatie senioren werd voorgelezen toen ze klein waren, is het aantal voorgelezen kinderen anno 2016 gestegen tot bijna 8 op de 10. 

Taak
Verder valt in het onderzoek op dat bijna de helft (42%) van de ouderen vindt dat het ook daadwerkelijk een taak van de grootouders is om voor te lezen aan hun kleinkinderen. Eenzelfde aantal koopt vaak een boek voor de kleinkinderen (41%). Niet geheel verwonderlijk is dat de overgrote meerderheid van de huidige generatie senioren (69%) nog altijd de voorkeur geeft aan papier. Ruim 9 op de 10 senioren vindt het heel belangrijk dat er wordt voorgelezen aan kinderen omdat het goed is voor de algemene-en taalontwikkeling, de creativiteit en inlevings- en voorstellingsvermogen. 

Populaire boeken
Het meest populaire voorleesboek van toen én nu is Jip en Janneke. De allerbeste vriendjes staan nog steeds al decennia lang eenzaam aan de top. De huidige generatie senioren las Jip en Janneke voor aan hun eigen kinderen en doet datzelfde bij hun kleinkinderen. Op twee stond vroeger Pinkeltje, gevolgd door de sprookjes van Grimm en Dahl. Het favoriete boek van de huidige generatie senioren in hun jonge jaren is Arendsoog en witte veder, gevolgd door Dik Trom.

 

Bron: Unie KBO, 4 oktober 2016

Gepubliceerd op dinsdag 1 november 2016

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl