Hier vergroten: A A A A

Welke smartphone en welk abonnement?

Welke smartphone en welk abonnement?

Het valt niet mee om uit het enorme aanbod van smartphones net die ene te vissen die bij je past. En hetzelfde geldt voor het abonnement. Deze wegwijzer helpt.


Stap 1: keuze mobiel

Voordat je het ruime aanbod van mobiele telefoons verkent, is de eerste vraag: wat ga ik ermee doen? Of liever: wat niet? De nieuwste mobiele telefoons kunnen zo’n beetje alles: navigeren, fotograferen, berichten versturen, internetten. En bellen. Is dat laatste het enige dat je ermee wil doen, dan is een robuuste telefoon met grote toetsen beter dan een smartphone. Bijvoorbeeld een seniorentelefoon. De meeste modellen kunnen extra hard geluid geven en sommige hebben een grote noodknop voor noodnummers van familieleden of buren (niet 112), die achtereenvolgens worden gebeld en/of gesms’t. De bekendste merken met een ruime keuze aan mobiele seniorentelefoons zijn Doro en Fysic. Ze zijn goedkoop: een eenvoudig model is er vanaf circa €60. Een alternatief is een ‘verouderd’ gsm-toestel, waarmee je alleen kunt bellen. Grote elektronicazaken hebben hierin voldoende keuze voor nog geen €50. Bijkomend voordeel: de accu van deze toestellen gaat vaak dagenlang mee. Meer doen met je mobiel dan alleen bellen? Dan is het goed om te weten dat het bijna altijd goedkoper is om een losse telefoon en een los abonnement te kopen, of een prepaid beltegoed. Aanbiedingen van telefoon en abonnement in één lijken soms goedkoop, omdat ze de kosten voor de telefoon uitsmeren over 24 maanden.

Wensenlijstje

Voordat je naar de winkel gaat of een vergelijkingssite op internet opzoekt, is het handig alvast een wensenlijstje op te stellen waar je telefoon in ieder geval aan moet voldoen. De belangrijkste kenmerken op een rij:

 • Beeldschermdiagonaal. Een groot aanraakscherm biedt goed zicht. Maar ligt-ie nog lekker in de hand? Een beeldschermdiagonaal tot circa 4,5 inch is voor de meeste mensen nog wel met één hand te bedienen.
 • Besturingssysteem. Wil je een iPhone (met besturingssysteem iOS), een Android-telefoon (Samsung, Huawei, Sony) of een Windows Phone (Lumia/Nokia)? Android biedt de ruimste keuze aan telefoons – zowel goedkoop als duur – en kent veel instelmogelijkheden, maar neust namens Google in telefoongegevens. Een iPhone is gebruiksvriendelijk en beter voor de privacy, maar prijzig. Een Windows Phone werkt perfect samen met andere Windows-apparaten, maar het grootste nadeel is dat er weinig apps voor beschikbaar zijn.
 • Opslagcapaciteit. Kies een telefoon met meer dan 16 GB als je veel programma’s (apps) gebruikt. Voor het opslaan van beeld en geluid kan een geheugenkaartje (micro-sd) uitkomst bieden, maar niet voor apps. Het geheugen van een iPhone is niet uit te breiden. Android vaak wel, maar niet altijd.
 • Camerakwaliteit. Gebruik je de telefoon in plaats van een fotocamera, besteed dan aandacht aan de sensor (groter is beter) en de lens (liever glas dan kunststof). Het aantal megapixels is minder van belang, tenzij je foto’s op posterformaat wilt afdrukken.
 • 3G of 4G. Met 4G kun je sneller internetten. Dat is vooral handig als je onderweg via internet video kijkt of muziek luistert.
 • Accuduur. Na zo’n 300 tot 500 keer volledig herladen, is een smartphone-accu aan vervanging toe. Om rekening mee te houden: er zijn smartphones waarbij je de batterij eenvoudig vervangt door het achterklepje los te halen; dat kun je makkelijk zelf doen. En er zijn smartphones waarbij de accu is ingebouwd; daar moet vaak een reparateur aan te pas komen.
 • Prijs. Een telefoon om mee te bellen en internetten hoeft niet meer dan €200 te kosten. Nieuwe en grote modellen kosten vaak tussen de €500 en €700.

 

Wat kun je verwachten voor welke prijs?

Niet meer dan €200

 • Android: Samsung Galaxy S5 mini (€200) met een scherm ven 4,5 inch en 16 GB geheugen. Een kleiner alternatief is de Samsung Galaxy S4 mini (€200) met een scherm van 4,3 inch en 8 GB  geheugen. Verwacht bij beide toestellen niet te veel van de camera. Wil je een goede camera? Spaar dan nog even door.
 • Apple: een nieuwe iPhone voor minder dan €200 gaat niet lukken.
 • Windows: Microsoft Lumia 650 (€142) met een scherm van 5 inch en 16 GB geheugen. Goed toestel, prima camera, maar aanbod van apps is beperkt.

Tussen €200 en €500

 • Android: LG G4 (€345) met een scherm van 5,5 inch en 32 GB geheugen. Een kleiner alternatief is de Sony Xperia Z5 Compact (€422) met een scherm van 4,6 inch 32 GB geheugen. Maakt de camera niet zoveel uit? Dan is de Huawei Honor 5X (€211) met een scherm van 5 inch en 8 GB geheugen een aantrekkelijk alternatief.
 • Apple: iPhone 5s (€322) met een scherm van 4 inch en 16 GB geheugen. De iPhone SE (€465) ziet er hetzelfde uit, maar is veel sneller. Kleine, maar fijne toestellen.
 • Windows: Microsoft Lumia 950 XL (€380) met een scherm van 5,7 inch en een geheugen van 32 GB. Voor wie een fijn scherm belangrijker vindt dan een supergoede camera. Liever een kleiner scherm? Er is ook een ‘gewone’ 950 beschikbaar met een scherm van 5 inch voor €338.

Prijs maakt niet uit

 • Android: Samsung Galaxy S7 Edge (€695) met een scherm van 5,5 inch en 32 GB geheugen. Neusje van de zalm.
 • Apple: iPhone 6 (€569) met een scherm van 4,7 inch en 16 GB geheugen. Iets langzamer dan de 6s (€659), maar ook goedkoper. Sneller en groter? Kies dan de 6s Plus met een 5,5 inch scherm (€769).
 • Windows: heeft geen toestellen in deze prijsklasse.

 

Stap 2: keuze abonnement

Alleen bellen

Het bestaat nog: een simkaart waarmee je alleen kunt bellen en sms’en. Ga eerst na hoeveel minuten je maandelijks belt. Doorloop vervolgens onderstaand schema voor de voordeligste keuze.

Heb je de telefoon alleen om bereikbaar te zijn, en bel je maximaal een half uur tot een uur per maand?

Ja. Prepaid beltegoed is het voordeligst, bijvoorbeeld van Bliep, Jumbo, Kruidvat of Simyo. Of kies een klein abonnement waarvan je de belminuten mag meenemen naar de volgende maand, bijvoorbeeld van Telfort (drie maanden houdbaar).

Nee. Bel je meer dan een uur per maand en elke maand ongeveer evenveel?

Ja. Een abonnement bij een kleine budgetprovider is het voordeligst, bijvoorbeeld Youfone, Simpel of Ben. Of kies een abonnement met onbeperkt bellen.

Nee. Bel je de ene maand nauwelijks  en de andere maand veel?

Ja. Kies een abonnement bij een van de grote providers (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2). Deze hebben lagere buitenbundeltarieven. Nog beter is het als je niet-gebruikte belminuten kunt meenemen naar de volgende maand. Een grote provider heeft bovendien als voordeel dat je voor service terecht kunt in een winkel.

Extra. Bel je bovendien regelmatig in het  buitenland?

Ja. Overweeg een abonnement waarbij de buitenlandkosten ook van de bundel afgaan (T-Mobile).

Bellen en internetten

Kijk op oude facturen hoeveel belminuten en MB’s je normaal verbruikt in een maand. Doorloop daarmee dit schema.

Heb je de telefoon vooral om bereikbaar te zijn en om af en toe een app te kunnen gebruiken, en verbruik je  alleen data als je verbinding hebt met een wifi-netwerk?

Ja. Overweeg een prepaid bel- en databundel, zodat je geen vaste en nooit onverwachte kosten hebt. Toch is een abonnement al snel goedkoper. Een voordelige ‘prepaid’-optie is All-in One van Aldi Talk; hiermee kun je ook bellen en internetten als het tegoed op is (maar dan lopen de kosten wel op).

Nee. Bel je minimaal een half uur per maand en/of gebruik je mobiel internet bijna dagelijks?

Ja. Kies een abonnement met een bel- en databundel waar je gebruikelijke bel- en internetgedrag goed in past. Kleine budgetproviders zijn het goedkoopst maar hebben vaak hogere buitenbundeltarieven. Een vergelijkingswebsite is een handig hulpmiddel bij de keuze voor een passend abonnement.

Extra. Ga je bovendien regelmatig naar een ander EU-land?

Ja. Overweeg een abonnement waarbij belminuten en data van dezelfde bundel afgaan. Met T-Mobile Stel Samen & Stel Bij kun je 120 minuten bellen en voor 50 tot 250 MB internetten in de EU. Bij andere providers kun je voor bellen en/of internetten in Europa losse bundels aanschaffen.


Hoe groot zijn de toestellen?

iPhone 5S: 123,8 mm x 58,6 mm (scherm: 4 inch)
iPhone SE: 123,8 mm x 58,6 mm (scherm: 4 inch)
Samsung S4 mini: 124,6 mm x 61,3 mm (scherm: 4,3 inch)
Sony Xperia Z5 comp.: 127 mm x 65 mm (scherm: 4,6 inch)
Samsung S5 mini: 131,1 mm x 64,8 mm (scherm: 4,5 inch)
iPhone 6: 138,1 mm x 67,0 mm (scherm: 4,7 inch)
Lumia 650: 142 mm x 70,9 mm (scherm: 5 inch)
Lumia 950: 145 mm x 73,2 mm (scherm 5,2 inch)
Sony Xperia M4: 145,5 mm x 72,6 mm (scherm: 5 inch)
LG G4: 148,9 mm x 76,1 mm (scherm: 5,5 inch)
Samsung S7 Edge: 150,9 mm x 72,6 mm (scherm: 5,5 inch)
Huawei Honor 5X: 151,3 mm x 76,3 mm (scherm: 5,5 inch)
Lumia 950xl: 151,9 mm x 78,4 mm (scherm 5,7 inch)
iPhone 6plus: 158,1 mm x 77,8 mm (scherm: 5,5 inch)

 

Bron: PlusOnline, 25 oktober 2016

Gepubliceerd op dinsdag 1 november 2016

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl