Hier vergroten: A A A A

Hogere boetes zonder geldig energielabel

Hogere boetes zonder geldig energielabel

Sinds 1 november dit jaar moet je als woningeigenaar een flink hogere boete betalen wanneer de woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel. De boete stijgt voor particulieren van € 170 naar € 435.

Verkopers van een huis moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Sinds 1 januari dit jaar moet een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren. Voorheen kon je als woningeigenaar volstaan met een vereenvoudigd energielabel, maar dat kan vanaf begin dit jaar dus niet meer. Daarom is ook de boete omhoog gegaan.

Afschrikwekkende werking
Want het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

Boetes
Afgelopen jaar legde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 1.090 boetes op aan personen of bedrijven die een woning verkochten zonder energielabel. De ILT kan daar achter komen door de overdrachtsgegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels van de RVO te vergelijken. De ILT blijft ook controleren op de aanwezigheid van energielabels bij de verkoop en oplevering van woningen.

Woningverhuurders
Overigens zijn woningverhuurders verplicht om aan een nieuwe huurder een digitaal afschrift van een geldig energielabel ter beschikking te stellen.

Gepubliceerd op zondag 14 november 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2024 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl