Hier vergroten: A A A A

Hypotheekrente voor het eerst in half jaar omlaag

Hypotheekrente voor het eerst in half jaar omlaag

Voor het eerst sinds de coronacrisis, dalen de hypotheekrentes weer over de hele linie. Dat komt met name door de forse steunpakketten uit Europa, constateert De Hypotheker.

De hypotheekrente stond in maart historisch laag, maar schoot een paar tienden omhoog toen banken en andere geldverstrekkers de financiële risico's groter zagen worden door de pandemie. Het herstelfonds van de EU ter waarde van 750 miljard euro heeft de gemoederen echter weer tot bedaren gebracht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarnaast het programma voor het opkopen van obligaties vastgesteld op 1.350 miljard euro en dat remt de stijging van de kapitaalmarktrentes, waar de hypotheekrentes aan gekoppeld zijn.

Het effect van de lichte stijging van de rentes in maart was enorm. Tienduizenden huizenbezitters besloten snel hun hypotheek over te sluiten voor een lager rentepercentage, omdat ze ervan uitgingen dat het dieptepunt was bereikt. Uiteindelijk ging de gemiddelde rente met niet meer dan 0,2 procentpunt omhoog. Voor de gemiddelde huizenkoper zou een huis daar hooguit een paar tientjes per maand duurder van worden. Het heeft dan ook geen effect gehad op de woningprijzen.

1,66 procent
Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt 1,66 procent (2,24 procent zonder NHG). Na een maandenlange stijging tot 1,69 procent is er sinds begin augustus sprake van een lichte daling. ,,Wij verwachten dat zowel de hypotheekrente met een korte als met een lange looptijd per saldo licht zal dalen”,  zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Van den Akker houdt nog wel een slag om de arm. ,,Als de rust op de financiële markt terugkeert, is een verdere daling van de hypotheekrente niet uitgesloten. Dat hangt echter van veel verschillende factoren af. Het EU-akkoord over het herstelfonds en de Europese begroting geeft meer vertrouwen, maar maakt zeker nog geen einde aan de onzekerheid. Zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt, worden maatregelen in verschillende landen weer aangescherpt.” Ook de brexit en de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China kunnen volgens hem de stabiliteit in gevaar brengen.


Bron: AD, 3 september 2020

Gepubliceerd op donderdag 10 september 2020

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2021 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl