Hier vergroten: A A A A

55-plussers vinden eigen woning geschikt

55-plussers vinden eigen woning geschikt

Uit onderzoek, onder meer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de meeste zelfstandig wonende 55-plussers hun woning geschikt acht, ook als ze gezondheids- of ouderdomsklachten zouden krijgen. Want mochten die klachten in de toekomst toch gaan optreden, dan verwacht deze groep met wat aanpassingen het huis te kunnen blijven bewonen.

Traplopen speelt een belangrijke  rol bij het eigen oordeel over de geschiktheid van de woning, nu en in de toekomst. Ouderen die gelijkvloers wonen en zich dus zonder traplopen door het huis kunnen bewegen zijn een stuk positiever over de geschiktheid van de woning dan leeftijdgenoten met een woning die trappen moeten lopen binnen het huis.

Liever aanpassen dan verhuizen
De meeste 55-plussers willen de woning aanpassen, als er gezondheidsklachten zouden optreden die het bewonen lastiger maken. De meest overwogen aanpassing is dan een traplift. Daarna volgen kleinere veranderingen, zoals beugels, steunen en aangepaste drempels en een douche met een lage drempel of douchestoel.

Als er dan toch verhuisd wordt…
Van de ouderen die bij gezondheids- of ouderdomsklachten wel willen verhuizen, hebben de meeste een voorkeur voor een flat of appartement of voor een seniorenwoning. Overigens zijn er ook ouderen die overwegen te verhuizen juist omdat ze een grote woning achterlaten en zo bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt.

Weinig animo voor wonen bij kinderen
Als zelfstandig wonen onverhoopt toch te lastig zou worden, wil het overgrote deel absoluut niet bij de kinderen gaan wonen. Ook voor wonen in een verzorgingstehuis is de animo niet groot.

Gepubliceerd op zondag 10 oktober 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2024 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl