Hier vergroten: A A A A

Niet over maar met senioren praten

Niet over maar met senioren praten

Al jaren wordt er gesproken over ouderen die de vastgelopen woningmarkt kunnen vlot trekken. Door hun grote woning in te ruilen voor een kleinere, waardoor er plek komt voor jonge gezinnen. Maar in de praktijk zien we dat weinig.  Volgens economisch geograaf Petra de Jong, die een promotieonderzoek verrichtte naar deze materie, komt dat vooral omdat er over en niet met ouderen wordt gesproken.

Uit haar onderzoek bleek onder meer dat, nogal voor de hand liggend, ouderen vaak behoorlijk gehecht zijn aan hun huis en hun leefomgeving. ‘Jaag’ iemand dan maar eens weg naar een ander huis. Bovendien zijn de woningen die ouderen bewonen vaak of afbetaald, of voor langere tijd al - voor een relatief laag bedrag - gehuurd. Om die reden is er vanwege de kosten sowieso al niet veel urgentie. En daarnaast is verhuizen een forse opgave, vooral als het om een groot huis vol met herinneringen gaat.

Er moet dus sowieso iets behoorlijks tegenover staan, willen senioren lichtvaardiger gaan denken over verhuizen. Met standaard seniorenwoningen worden de meeste ouderen niet verleid. Het alternatief moet aantrekkelijker en betaalbaar zijn. Om te achterhalen wat de werkelijke woonwensen van ouderen zijn, zou er dan ook veel meer in gesprek moeten worden gegaan met deze - heel diverse - doelgroep. Want de ene oudere is, uiteraard, de andere niet. Maar in ‘analyses’ worden ze vaak als groep neergezet. Onverstandig als je de doorstroom op gang wil brengen, blijkt eens te meer uit het onderzoek van De Jong.

Gepubliceerd op zondag 10 oktober 2021

<< Terug naar het overzicht

©Zilver Wonen Fonds Beheer B.V. 2022 | Privacy Statement | Contact: +31 (0)20 54 737 27 | info@zilverwonenfonds.nl